Portrait of doctor with male nurse holding medical file
Rate this post

Cholesterol to lipid (tłuszcz) zaliczany do grupy steroidów. Lipid ten jest ważnym składnikiem błon zwierzęcych oraz prekursorem innych steroidów w organizmie. Dlaczego więc, tak często słyszymy, aby ograniczać jego spożywanie? Cholesterol obecny we krwi w nadmiarze, odkłada się na ścianach naczyń krwionośnych, przez co staje się głównym czynnikiem ryzyka wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych. Jedną z przyczyn podwyższonego cholesterolu jest zła dieta. Należy ograniczyć spożywanie produktów, które zawierają w sobie tłuszcze nasycone czyli tłuszcze zwierzęce. Są to produkty takie jak: mięso (wołowina, wieprzowina, cielęcina), różnego rodzaju przekąski (chipsy, krakersy), śmietana, masło, sery i inne. Jednak poziom cholesterolu zależeć będzie także od naszego wieku i genetyki. Jeśli jesteś młody to naturalne że masz niski cholesterol, jednak po 50-tce nasz cholesterol automatycznie zaczyna rosnąć. Dużą rolę odgrywa tu nasza rodzina. Jeżeli członkowie twojej rodziny mieli wysoki cholesterol jest duże prawdopodobieństwo, że ty też będziesz go miał. Na sam koniec slogan, który zdaję się być już niektórym oklepany lecz jest on prawdziwy i bardzo ważny. Ruch to zdrowie! Pamiętaj, czynności dnia codziennego (tj. sprzątanie, pranie, prasowanie) to nie to samo co aktywność fizyczna. Co najmniej 3 razy w tygodniu pobudź do pracy wszystkie partie mięśni! Podsumowując cholesterol jest ważnym elementem naszego organizmu. Wszystko w umiarze! Nie wykluczajmy zupełnie tłuszczy nasyconych z naszej diety lecz zamiast smażyć mięso w oleju, wrzućmy go na ruszt. Odstaw używki a zacznij aktywny tryb życia. I pamiętaj najważniejszy jest dobry i pogodny humor.