Sławne przedwojenne hasło reklamowe głosiło, że cukier krzepi. Niestety, ten slogan ma wyjątkowo mało wspólnego z prawdą. Cukier, słusznie nazywany „białą śmiercią”, jest nawet bardziej niezdrowy, niż myślimy. Niestety, dotyczy to również cukru trzcinowego, zwanego brązowym. Najlepiej dla naszego zdrowia będzie wyeliminowanie z diety rafinowanego cukru, białego i brązowego i zastąpienie go zdrowszymi słodzidłami, których wybór mamy na tyle szeroki, że powinniśmy zrobić to bez żalu. Często mają od cukru mniej kalorii i niższy indeks glikemiczny – jednak to nie wszystko.
Najlepszym i najnaturalniejszym zamiennikiem cukru wydaje się miód. Jest nie tylko smaczny, ale i zdrowy – spośród wielu rodzajów miodu, od wielokwiatowego, przez spadziowy, aż do miodu Manuka każdy jest zalecany przy innych dolegliwościach. Jednak wysokie temperatury niszczą jego pożyteczne dla zdrowia składniki, dlatego, lepiej słodzić nim lekko przestudzoną herbatę. Ostatnio popularnością cieszy się również cukier brzozowy – ksylitol. Ma mniej kalorii niż zwykły cukier, a przy tym jest zdrowy dla zębów. Jednak spożycie większej jego ilości może mieć efekt przeczyszczający. Świetnym i naturalnym słodzidłem są daktyle – zarówno jako owoce, jak i w formie syropu, który można zakupić w sklepach ze zdrową żywnością. Popularne stają się również melasy: trzcinowa, ryżowa, buraczana, karobowa. Mają specyficzny smak, który pasuje nie tylko do deserów, ale również do pikantnych potraw. Dobra jest również stewia, raczej w postaci listków niż przetworzonych pigułek czy proszku.