Rate this post

Początek upragnionych ciepłych dni zawsze kojarzy się z pysznymi i soczystymi truskawkami. Pierwsze truskawki wywołują zawsze ten sam entuzjazm i uśmiech na twarzach co pierwszy śnieg. Szczególnie dzieci, uwielbiają ten owocowy przysmak tym bardziej, że jest on zwiastunem nadchodzących wakacji. Z truskawek możemy tworzyć koktajle, musy, napoję, można dodawać je do ciast, deserów lub porostu wykorzystać je jako zdrową przekąskę. Truskawki najczęściej spożywamy na surowo, jest jednak grupa osób, które uwielbiają tworzyć z nich konfitury lub inne przetwory, które potem wykorzysta na zimę. Warto jednak wiedzieć, że truskawki są znane nie tylko ze swoich walorów smakowych ale także medycyna ludowa przypisuje im szerokie dzialania lecznicze. Od zawsze wiadomo że truskawki są źródłem witaminy C, są też jednak świetnym uzupełnieniem żelaza w naszej diecie, dlatego jedzenie tych owoców poleca się osobą zmagającym się z anemią. Truskawki poleca są też przy schorzeniach reumatycznych, kamieniach nerkowych czy chorobach pęcherza moczowego. Owoc ten zawiera w sobie dużą ilość wapnia, magnezu, fosforu oraz innych składników, które działają odżywczo na naszą cerę oraz włosy. To niesamowite jak w prosty sposób możemy wzmocnić nasz organizm. Truskawki to jeden z ulubionych owoców Polaków. Trzeba wykorzystywać ten dar natury, tym bardziej, że jest on tak smaczny. Zamień sztuczny napój na domowy kompot, a niezdrowe chipsy na świeże truskawki. Zdrowie odżywianie to najlepszy sposób na ochronę naszego organizmu przed groźnymi chorobami oraz pomoc w utrzymaniu